Waar focus jij je op?

Ik was 12 toen ik vastbesloten was om te leren fietsen op twee wielen.

Meer dan zat was ik die lelijke, stigmatiserende driewielfiets.
Fietsen op dat ding maakte heftige reacties los bij anderen. Kinderen scholden me uit voor 'mongool' en volwassenen begonnen me spontaan aan te spreken alsof ik een kind van 3 jaar oud was.


Het moest anders. Jammer dan dat ik een stukje van mijn kleine hersenen miste wat zorgt voor een evenwichtsstoornis. Er was toch bewezen dat het brein bij beschadiging de taken van de minder goed werkende delen probeert over te nemen?


Mooi, daar moesten die kleine hersenen van mij dan maar eens mee aan de slag vond ik.


Samen met mijn vader kocht ik een vierdehands fiets bij de fietsenmaker om op te oefenen. Hij zag er niet uit, maar ik was trots. Mijn eigen ‘normale’ fiets. Eigenlijk merkte ik al de eerste keer dat ik op de fiets stapte dat het niet zou gaan lukken. Ik had er totaal geen gevoel mee en miste duidelijk het stukje balans dat ik nodig had. Doodeng vond ik het om te oefenen en na 3 keer stond de fiets werkeloos in de hoek van de tuin. Ik durfde niet meer.

Een enorme teleurstelling.


Al vanaf de lagere school wordt er vooral geconcentreerd op je zwakke kanten, je ‘imperfecties.’ Die moeten beter, dán kom je verder. 
 Ben je slecht in rekenen? Dan moet je bijles krijgen in rekenen. Ben je niet atletisch? Dan wordt je gestimuleerd om in je vrije tijd op een sportclub te gaan.

En lange tijd had ik ook deze overtuiging. Ik wilde beter lopen, beter fietsen en beter praten. Alles om maar 'zo normaal mogelijk te zijn.

Om eerlijk te zijn geloof ik niet meer zo in het verbeteren van je imperfecties.


Focus je op het versterken van de dingen waar je al goed in bent, ondanks óf dankzij jouw imperfecties. Jouw kwaliteiten en talenten.


Daar krijg je veel meer energie van en het maakt je veel gelukkiger. Ik spreek uit ervaring. :-)